НВО "LINUXO" - nvo.linuxo.org

  • : preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/linuxo/www/nvo/includes/unicode.inc on line 311.
  • : preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/linuxo/www/nvo/includes/unicode.inc on line 311.

Слобода

У данашњем свету у коме живимо слобода је постала само реч. Изгубила је значење. Зашто? Зато што смо спремни да продамо своју мисао зарад тамо неке материјалне или друге користи. Напиши онако како је и професор написао да би добио максималан број поена. Шта је са креативношћу, то је оно што нас чини драгуљима на овој планети, ако то нестане нема ничега што нас чини људима. Креативност морамо увек држати на првом месту, она је опште добро, и не смемо је задржавати за себе већ је морамо делити. Ако ја сутра пронађем неки ново решење које може некоме помоћи и не дам га јер желим да се искористим идејом. Идеја није на продају, и не припада никоме. Нико нема право да задржи идеју и њене продукте за своје личне или друге сврхе.

Страшно ме забрињава када међу академским грађанима видим да се шири болест звана САМОЖИВОСТ. Наравно, та болест није узела маха али ме и њени најмањи наговештаји забрињавају. Професор који штити свој рад са шифрама и лиценцом за мене није професор. Немам речи за такве људе, жао ми их је јер не могу да виде свет мојим очима. Свет без поделе, свет без граница. Сваки дан када устанем, осећам обавезу према заједници која је дуговременим радом изградила опште добро које сви могу да користе СЛОБОДНО. Омогућила нам је да учимо из њихових решења, да их мењамо, и дистрибуирамо без граница. Ограничени смо само у томе да не намећемо другима границе и да им дајемо исте слободе које су и нама дате. Ја то не сматрам границом, то сматрам заштитом за даље ширење заједнице.

Сви се према слободи односимо као да је то нешто што се једном освоји и ту стоји, непомично и стално. Није тако, она се мора стално бранити од нових напада и ретки су тренуци када можемо да уживамо у њој, али ти тренуци чине вредан живот. Увек морамо бити свесни да не бранимо слободу само за нас, то је нешто што сви морамо имати. Она мора свима бити доступна. Ја се не осећам слободно све док знам да постоје људи око мене који нису свесни тога да живе затворени. Иако, ми знамо увек где смо и шта смо, само некад окренемо главу на другу страну. Ја не говорим о насилном ширењу ставова, говорим шапутању које ће једног дана постати песма. Песма нашег ЈА.

Постоје људи које сам упознао, који су ми показали да ово није само реч. Сви ми тежимо ка заједници и слободном дељењу идеја и решења које произилазе из њих, само се некад плашимо. Плашимо се за своју егзистенцију, ал зар вреди живети ако не живимо пуним плућима и не делујемо са нашим основним начелима. Ја не видим такав живот као живот, већ као тиху смрт.

Ја данас живим и стварам за сутра, сутра које је намењено онима који долазе. Мој рад је једина награда која ми је потребна, и коју желим.

Лепо, јасно...

Заиста интересантно виђење слободе. Отприлике, баш оно што нам треба на самом почетку рада нашег Удружења. Само да тако и наставимо :)

Ipak, ideja i te kako kosta!

Slazem se sa tobom Tomo. Interesantno vidjenje slobode, i bas ono sto nam treba u radu naseg udruzenja, ali na zapadu... ma svugde u stvari, ideja i te kako kosta, a posebno u svetu ITa.

Gledam svugde po stranim forumima koliko ima dobrih programera, plus koriste linux, ali kada dodje neko na forum i trazi neki algoritam, cak i za neku sitnu stvar, odmah se svi prave ludi i uglavnom ga ingorisu.

Moj profesor na faksu isto voli Slobodan Softver, koristi Linux itd., ali nas ipak uci kako ideja kosta, a kako je opet, buducnost u OpenSoruce-u, sto se sve vise i vise nazire...

Ја нисам знао

Ја нисам знао да ће ово бити објављено на почетној страни, ал добро. Мислио сам да ће бити у посебном одељку, ал шта је било, било је :).
То су нека моја размишљања и малко су екстремна.

Нема везе...

Када пишеш текст на дну имаш опције "Опције за објављивање" а у њима и опцију "Unapređeno na glavnu stranicu". Када је укључена, текст ће бити објављен на насловној страници, а у супротном неће.