НВО "LINUXO" - nvo.linuxo.org

  • : preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/linuxo/www/nvo/includes/unicode.inc on line 311.
  • : preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/linuxo/www/nvo/includes/unicode.inc on line 311.

Mozilla Firefox на српском језику

Овај пројекат има за циљ да омогући домаћим корисницима Линукса те креаторима ГНУ/Линукс дистрибуција да могу да користе овај популарни програм на српском језику, и то, како на ћириличном тако и на latiničnom писму. Постоји могућност преузимања комплетног инстлационог пакета Mozilla Firefox-a у ћириличној или latiničnoj варијанти (UTF-8) или могућност преузимања само језичких пакета за верзију Mozilla Firefox-a 2.x.
Тренутно актуелна верзија је 2.0.0.15, док је превод рађен за верзију 2.0.0.1 која је и узета као основна. Није проверавано да ли се превод може користити и на новијим верзијама Mozilla Firefox-a. Припрема инсталационих пакета се, за сада, ради само за ГНУ/Линукс оперативни систем. Оргинални ћирилични превод је урадио Никола Радовановић који је заиста обавио сјајан посао и коме се овом приликом захваљујемо! На његовом сајту можете преузети српску ћириличну локализацију и за верзију Firefox-а за MS Windows.

Администратор пројекта: Тома Јанковић, tomaja at linuxo.org.
Сви који желе да се прикључе овом пројекту могу да се јаве на nvo at linuxo.org

Припремљене инсталационе верзије Mozilla Firefox-a 2.0.0.1 у обе варијанте нашег језика можете преузети на следећим линковима:
Firefox-sr-2.0.0.1.tar.bz2
Firefox-sr@Latin-2.0.0.1.tar.bz2

Уколико желите да користите српски на вашој, већ постојећој, инсталацији Mozilla Firefox-a можете преузети и инсталирати следеће фајлове:

sr-CS_linux.xpi
sr-CS@Latin_linux.xpi

sr-CS_MS-Windows.xpi
sr-CS@Latin_MS-Windows.xpi

Упуство за инсталацију српске локализације можете прочитати овде.

За рад на превођењу коришћена је Java апликација Mozilla Translator v.5.0.4. Ради се о препорученом алату за локализацију свих Mozilla апликација и можете је преузети на линку доле.
Да би је покренули потребно је да на вашем оперативном систему имате инсталирано Java окружење (Java Runtime). Програм након распакивања можете покренути, као и сваку класичну Јава апликацију, помоћу команде:

#java -jar mt504.jar