НВО "LINUXO" - nvo.linuxo.org

Пројекти

  • : preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/linuxo/www/nvo/includes/unicode.inc on line 311.
  • : preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/linuxo/www/nvo/includes/unicode.inc on line 311.

LINUXO претраживач - машина за претраживање Линукс апликација и дистрибуција

Покренут је нови пројекат који има за циљ креирање машине за претраживање намењене пре свега домаћим корисницима ГНУ/Линукс система, и којима су потребне информације и линкови ка Линукс апликацијама и дистрибуцијама. Основна страница овог пројекта је http://search.linuxo.org а такође је интегрисан и на linuxo.org сајту.
Сви заинтересовани који желе да се прикључе овом пројекту могу се јавити на nvo at linuxo.org. Обзиром да се ради о пројекту непрофитне организације, на нашем претраживачу нема досадних реклама.

Администратор пројекта: Тома Јанковић, tomaja at linuxo.org

Mozilla Firefox на српском језику

Овај пројекат има за циљ да омогући домаћим корисницима Линукса те креаторима ГНУ/Линукс дистрибуција да могу да користе овај популарни програм на српском језику, и то, како на ћириличном тако и на latiničnom писму. Постоји могућност преузимања комплетног инстлационог пакета Mozilla Firefox-a у ћириличној или latiničnoj варијанти (UTF-8) или могућност преузимања само језичких пакета за верзију Mozilla Firefox-a 2.x.
Тренутно актуелна верзија је 2.0.0.15, док је превод рађен за верзију 2.0.0.1 која је и узета као основна. Није проверавано да ли се превод може користити и на новијим верзијама Mozilla Firefox-a. Припрема инсталационих пакета се, за сада, ради само за ГНУ/Линукс оперативни систем. Оргинални ћирилични превод је урадио Никола Радовановић који је заиста обавио сјајан посао и коме се овом приликом захваљујемо! На његовом сајту можете преузети српску ћириличну локализацију и за верзију Firefox-а за MS Windows.

Администратор пројекта: Тома Јанковић, tomaja at linuxo.org.
Сви који желе да се прикључе овом пројекту могу да се јаве на nvo at linuxo.org

Припремљене инсталационе верзије Mozilla Firefox-a 2.0.0.1 у обе варијанте нашег језика можете преузети на следећим линковима:
Firefox-sr-2.0.0.1.tar.bz2
Firefox-sr@Latin-2.0.0.1.tar.bz2

Open Share Project

Циљ пројекта је промоција слободног софтвера међу корисницима Windows оперативних система.

Иако многи корисници GNU/Linux-a покушавају да покрсте Windows кориснике, то није једини начин да се промовише слободан софтвер. Као што знате, слободни софтвер постоји и на Windows-у и корисници овог оперативног система могу га користити без преласка на Linux.

У акцији OSP, Linux корисници би требало да учине додатни напор како би набавили Windows бинарне верзије софтвера који користе и деле га својим пријатељима и колегама који користе Windows. Софтвер се не дистрибуира сам ѕа себе него уз други корисни садржај, када, на пример, има слободног простора на CD-у или кад год постоји добра прилика.

У оквиру овог пројекта, биће потребно направити сајт са локацијама Windows верзија слободног софтвера, статистичким подацима о напредовању акције, контактина учесника, механизмима ѕа размену фајлова и сл.

Пројекат ће координирати foxbunny. Званични почетак пројекта ће бити објављен овде.

Тренутно се brainstroming врши у овој теми:

Linuxo forumi: Open Share Project (OSP)

QCad - Линукс и техничко цртање

"Како да" документ који треба да приближи QCad-a, програм за 2D техничко цртање, корисницима Линукс оперативног система. Документ ће обрађивати основне CAD термине, поступак основних подешавања програма и самог цртања делова.

Прва верзија документа се планира за половину априла 2007.

Електронски магазин о дизајну и стоном издаваштву на GNU/Linux платформи

Електронски магазин који покрива догађаје, софтвер, људе и пројекте из области графичког дизајна, фотографије и стоног издаваштва. Пројекат је већ започет.

У пројекту тренутно учествују Бранко Вукелић (foxbunny) и Бранко Ђурковић (BRANKKO). Све информације о пројекту можете добити преко е-поште пројекта (foxbunny at linuxo.org) или на сајту пројекта (http://foxbunny.linuxo.org/).

Тренутни планови за наредну годину су изнети на страници E-Redakcija (http://foxbunny.linuxo.org/?q=node/36).

Период уходавања је 3 месеца (до прве половине марта 2007). Након тога се у року од 6—12 месеци планира трансформација у портал за дизајнере, и PDF e-zine.

Локализациja документације за инсталацију разних GNU/Linux система на Eee PC

Овај пројекат је у склопу web портала Eee PC Serbia. Пројекат има за циљ популаризацију слободног софтвера и софтвера отвореног кода код кориснка ASUS Eee PC-ја, на следеће начине:

Локализација Мандрива Линукса

Ради се о пројекту превођења (локализације) Мандривиних софтверских алата, упустава и других електронских докумената на српски језик. Сви фајлови се преводе на ћирилично писмо а затим се они преводе (конвертују) на латинично писмо. Оба писма су равноправна, и при инсталацији Мандрива Линукса је могуће изабрати једно или оба писма српског језика.

Списак активних учесника у пројекту и фајлова који су им додељени

Адиминистратор пројекта: Тома Јанковић, tomaja at linuxo.org

Први домаћи "Open Source Bit Torrent" сајт - Linuxo Tracker

Ради се о пројекту креирања веб презентације на коме би домаћи корисници имали могућност да преузму торент (torrent) фајлове, односно могли бесплатно да преузму (download-ују) нове GNU/GPL Линукс дистрибуције, програме и документацију на првом домаћем сајту бит торент сајту - Linuxo Tracker (http://torrent.linuxo.net)

Статус: овом пројекту су потребни модератори (рад и администрирање на сајту)

Администратор пројекта: Бранко Ђурковић, brankko at linuxo.org

Сви заинтересовани који би желели да се прикључе овом пројекту могу да се јаве на nvo at linuxo.org

Пројекат локализације сајта whylinuxisbetter.net

Ради се о сајту http://www.whylinuxisbetter.net/ који на веома допадљив и сликовит начин указује на предности ГНУ/Линукс система. Већи део сајта је локализован на српски језик (latinica) али још увек има недовршеног посла. Превод је урадио Гoран Стричић. Уколико сте заинтересовани да се прикључите овом пројекту јави те се администратору. Верзија на српском је директно достпуна на адреси: http://www.whylinuxisbetter.net/index_ser.php

Администратор пројекта: Горан Стричић (goranstx at linuxo.org)

Сајт намењен потенцијалним и/или новим корисницима ГНУ/Линукса

У сарадњи са Крисом Смартом (Chris Smart) из Kororaa тима које је уједно и један од креатор ове популарне Линукс дистрибуције локализовали сајт који је намењен поптуним почетницима и/или људима који тек имају намеру да се упознају и пређу на ГНУ/Линукс. Ради се о пројекту "Маke The Move" односно "Направи прави корак". Сајт је локализован на српски језик (ћирилично и latinično писмо) да би што више људи могло да га користи налази се налази на адреси makethemove.net. Сајт садржи опис основних појмова попут тога шта је то FOSS, Линукс, које су његове предности, шта урадити са постојећим подацима, како изабрати и испробати Линукс и друго. Посебно је наглашен смисао и значај софтвера отвореног кода и слободних формата као еценцијалних за безбедно чување и коришћење података било да је реч о документима или мултимедијалним садржајима.
Поред online верзије, у току је израда и документације у облику odt и pdf фајлова које ће сви заинтересовани моћи преузети са страница овог пројекта чим буду завршени.

Уколико сте заинтересовани, било би лепо да, уколико имате свој сајт, поставите линк ка овим страницама јер ће свако добро доћи као помоћ новим и потенцијалним корисницима Линукса.

Администратор пројекта: Тома Јанковић, tomaja at linuxo.org